Administracja :: WPiA Uniwersytet Łódzki :: forum Administracji UŁ
06.09.2010, 14:55:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do REJESTRACJI na forum!! Tylko zarejestrowani użytkownicy mają dostęp i widzą wszystkie działy!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Płatne studia dzienne  (Przeczytany 1877 razy)
Karol
Gimnazjalista

« : 28.10.2007, 10:55:06 »

Na pewno słyszeliście ostatnie pomysły na zreformowanie szkolnictwa wyższego w Polsce. Co o tym myślicie? Popieracie wprowadzenie odpłatności za studiowanie?
Carnage
Administrator
Student

« Odpowiedz #1 : 28.10.2007, 11:55:17 »

Co prawda o ostatnich pomysłach nic nie słyszałem, ale skłonny jestem twierdzić, że płatne studia to byłby dobry pomysł.
Gina
Gimnazjalista

« Odpowiedz #2 : 28.10.2007, 11:57:20 »

Rektor UJ mowil ostatnio ze beda po raz kolejny sie nad tym zastanawiac, zeby zasilic budzety uczelni panstwowych.

Osobiscie. gdybym miala placic za studia, bez mrugniecia okiem wybralabym zaoczne. No chyba zeby mnie przekonali jakims cudownym programem stypendialnym, ale jesli to ma byc po prostu sposob na zwiekszanie uczelnianych kas, i to wykonany w stylu 'pojdziemy po najlzejszej linni oporu' to ja podziekuje
W Faktach widzialam wypowiedz jednej studentki UW, ktora mowila ze platne dzienne studia to dobry pomysl, bo wtedy studenci doceniliby swoje uczelnie i przykladali sie do nauki (sic). Poglady rodem z ust naszej kochanej pani prof. Starzynskiej, dla ktorej studenci dzienni to pasozyci spoleczenstwa...

« Ostatnia zmiana: 28.10.2007, 12:08:21 wysłane przez Gina » Zapisane

I'm an addict. Addicted to (...) life. I got hooked on it at an early age and I don't want to give it up...
Carnage
Administrator
Student

« Odpowiedz #3 : 28.10.2007, 12:21:29 »

Ja bym liczył na coś takiego jakby były płatne, że np. ćwiczeniowiec/wykładowca olewa zajęcia to pisemko i narka - płacę wymagam. Tak samo z dziekanatem, są kolejki to niech dłużej pracują lub zatrudnią więcej osób. Na początku oczywiście by kadra olewała i by sobie dużo nie robiła z tego, że są studia płatne. Z czasem natomiast to by wprowadziło równe szanse dla szkół prywatnych i renoma szkół państwowych by zaczęła podupadać.
triskaidekafil
Pierwszoklasista
**

« Odpowiedz #4 : 28.10.2007, 14:30:19 »

Jestem przeciwny. Gdyby w Polsce doceniana była inteligencja, ludzie po studiach - to OK. Kończyłbym studia (nawet płatne), ale wiedziałbym, że po studiach jestem "kimś" na rynku pracy, mam szansę na większe zarobki itd (lub chociażby mam realną szansę na spłatę zaciągniętego kredytu studenckiego).

W tym momencie mamy taką sytuację, że ceny mieszkań "dla studentów" idą ostro w górę (w Łodzi się jeszcze tego tak bardzo nie odczuwa, ale w Warszawie dopiero teraz zaczynają ceny lekko spadać po podwyżkach, w Krakowie nadal rosną), do tego kończę studia i nie wiem, czy będę miał szansę na dobrze płatną pracę na miarę moich kwalifikacji i wykształcenia (czy pozostanie mi wyjazd za granicę - na początku na zmywak pewnie). Często też mam po studiach minimalne doświadczenie zawodowe, bo czas poświęcam na kształcenie. Oczywiście odpada też studiowanie dwóch kierunków dla większości (bo kogo byłoby na to wtedy stać).

Ogólnie - nie, przy obecnej sytuacji w Polsce.
Nemesis
Moderatorzy
Magister

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 28.10.2007, 16:24:33 »

Oczywiście że nie, z prostego powodu, mało kogo na to stać (choć oczywiście nie wiemy jaka byłaby to kwota, chociaż obecna jest już masakryczna). Efekt byłby taki, że mniej ludzi by studiowało, a Polska nadal nie ma prawie w ogóle wykształconej klasy średniej, do której właśnie studia są potrzebne. Poza tym wiedząc, że studia są płatne, bez względu na to jak Ci poszło w liceum, coraz więcej osób zaczęłoby zlewać już ten etap edukacji (szczególnie Ci, którzy wiedzą, że i tak nie będzie ich stać na studiowanie)

www.nem.yoyo.pl - moja mała galeria
Carnage
Administrator
Student

« Odpowiedz #6 : 28.10.2007, 16:44:33 »

No właśnie tutaj jest odwrotny problem, bo w Polsce za dużo ludzi studiuje. Pośrednim rozwiązaniem jest ten licencjat, aby część skończyła swoją edukację po 3 latach studiowania.

Opłaty wcale nie musiałby być tak duże. Obecnie semestr kosztuje ok. 2000 - 2500zl. Jakby wprowadzić dzienne płatne np. za ok 1000zł od semestru, co dawałoby 2000zł rocznie (a prawie tyle kosztuje kurs języka angielskiego w dobrej szkole). Wtedy uczelnia dostałaby spory zastrzyk gotówki, tylko tak naprawdę nie wiadomo na co ona by poszła...
Gina
Gimnazjalista

« Odpowiedz #7 : 28.10.2007, 19:40:43 »

No właśnie tutaj jest odwrotny problem, bo w Polsce za dużo ludzi studiuje. Pośrednim rozwiązaniem jest ten licencjat, aby część skończyła swoją edukację po 3 latach studiowania.
offtop lekki zrobie bo herezja powialo Uśmiech studia 3+2, jakie sa w wiekszosci UE wprowadzane maja sluzyc wlasnie promowaniu Lifelong learning, czyli zeby sie uczyc uczyc i jeszcze raz uczyc, licencjonowac, magistrowac, doktorowac itd i zeby miec mozliwosc wybierania w jak najwiekszej ofercie przedmiotow, a nie po to zeby ludzi po 3 latach zniechecac do nauki Uśmiech (zreszta w tym kraju raczej srednio to widze bo tutaj licencjat to "wyzsze niepelne" Język)

Co do reszty, dokladnie, niech sobie policza dobrze ile naprawde im brakuje,niech zobacza ile kasy im zzera niepotrzebna biurokracja, gdzie moga zrobic ciecia i zaoszczedzic kasy, niech przedstawia cenniki, program stypendiow socjalnych itd i moze pomysle XD Na razie bede glosno krzyczec ze nie ma mowy Mrugnięcie

I'm an addict. Addicted to (...) life. I got hooked on it at an early age and I don't want to give it up...
Carnage
Administrator
Student

« Odpowiedz #8 : 28.10.2007, 19:49:29 »

Chodziło mi o to, że np. w Anglii to 90% osób jak studiuje to tylko 3 lata. Bo 5lat nikomu tam nie jest potrzebne. Tylko, że u nich 3 lata = nasze 5 lat...
Gryzoń
Licealista

« Odpowiedz #9 : 28.10.2007, 19:51:10 »

Ja jestem przeciw! Młodzi zdolni ludzie pochodzący z ubogich rodzin nie mogli by uzyskać wykształcenia wyższego bo nie było by ich stać na płatne. Poza tym ja uważam że akurat UŁ to nie ma powodu żeby narzekać na brak kasy.

Ale to chyba nie przejdzie- nauka w szkołach publicznych jest bezpłatna, choć ustawa może dopuścić świadczenie niektórych usług edukacyjnych za odpłatnością( czyli nie wszystkich usług!!!)
Żeby wprowadzić płatne studia trzeba by zmienić konstytucję.
Malach
Moderator Globalny
Maturzysta

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 28.10.2007, 20:53:10 »

Ja mam mieszane uczucia.
Jeżeli byłaby to kwestia kwot porównywalnych z wieczorowymi czy zaocznymi - jestem przeciw. Bo to naprawdę ograniczyłoby  dostęp do wykształcenia ludziom z rodzin niezbyt zamożnych. Poza tym wkładana nauka + osiągane rezultaty powinny być kwestią rekrutacji studentów, a nie kwestia grubości portfela. Ponadto studiuję w innym mieście niż mieszkam. I wierzcie mi na słowo, moje utrzymanie kosztuje co nieco...

Z drugiej zaś strony, słyszałem na którymś kanale informacyjnym, że opłata miałaby wynosić kilkadziesiąt złotych w skali miesiąca. Dla większości nie byłoby to aż tak wielkie obciążenie, a dla uczelni, po przeliczeniu ilości studentów, wyszłaby z tego niemała kasa. Może wtedy byśmy się mogli kształcić w nieco lepszych warunkach.
Kwestia jeszcze tego jak są rozdysponowywane fundusze obecnie. Bo jak się okaże, że przede wszystkim finansujemy zjazdy i zloty naukowe, to raczej korzyści z tej kasy nie odczulibyśmy na swojej skórze Mrugnięcie

Póki co jednak - jestem za darmowymi studiami Uśmiech

Oceny gier - Krótko, obiektywnie i na temat. Gier komputerowych oczywiście. A gry oceniasz sam! Uśmiech
Nimue
Moderatorzy
Gimnazjalista

« Odpowiedz #11 : 28.10.2007, 21:10:23 »

Ja jestem zdecydowanie za darmowymi studiami, no chyba że... odpłatność za dane studia była by naprawdę minimalna (choć i tak myślę, że było by to kolejne obciążenie dla osób niezamożnych...), a program rozdysponowania zgromadzonych środków naprawdę rozsądny i wyczuwalny - wtedy mogłabym się zastanowić. Chociaż myślę, że reforma taka wymagałaby naprawdę poważnych zmian, a takie nie będzie łatwe. Poza tym dobre, bezpłatne studia, to swoistego rodzaju nagroda za dobre wyniki na maturze, za solidną i niekiedy ciężką pracę. Czemu więc to odbierać?   

Nie są godni miłości ci, którzy niczym nie ryzykują.
Fryderyk
Gimnazjalista

« Odpowiedz #12 : 29.10.2007, 00:18:59 »

a ja jestem za płatnymi studiami, oczyscie to bylaby rewolucja i jakies totalne protesty studenckie, ale tak byc powinno. Do tego uruchomienie kredytow studenckich na takich warunkach jak teraz - tylko dla wszystkich a nie dla bardzo waskiej grupy osob. Jedno+drugie+ pare innych rzeczy i to ruszy gospodarke, w pewnym segmencie. Pzd.

Dzisiaj jesteś lepszy niż wczoraj a jutro będziesz lepszy niż dzisiaj!
Nemesis
Moderatorzy
Magister

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 29.10.2007, 00:31:03 »

Na krótką metę ruszy gospodarkę...

Jak można powiedzieć że studiuje za dużo osób, co to w ogóle za stwierdzenie do jakiego okresu to przyrównywać? do okresu międzywojennego, do PRL-u?  I co to za porównywanie cenowe studiów do kursu angielskiego, który robi 10-15% ludzi młodych, bo reszty na to nie stać, poza tym kurs trwa rok a studia 5 lat. Wygodnie jest mówić wszystkim których stać i na kursy i ewentualnie na obowiązek płacenia za studia o tym, że wprowadzenie opłat nie jest złe, tyle, że poza nami jest jeszcze większa część społeczeństwa której często nie stać nawet na darmowe studia (przewrotnie zabrzmiało)

www.nem.yoyo.pl - moja mała galeria
xxx
Gimnazjalista

« Odpowiedz #14 : 29.10.2007, 10:00:47 »

hmm a to nie jest tak,że teraz osoby ktore beda chciały robić mgr na administracji to i tak bedą to musiały robic w formie zaocznej,czyli po prostu beda płaciły przez ost 2 lata? chyba ze o czyms nie wiem...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: